Штампа

Радионица за ученике

У четвртак, 3.10.2019. године, за ученике наше школе одржана је радионица на тему „Девијантно понашање младих“. То је прва је од четири радионице које ће се реализовати у наредном периоду.

Radionica 1

Удружење „Апел“ из Лесковца, у сарадњи са Центром за социјални рад, реализује пројекат подржан од стране Одељења за друштвене делатности и локални развој Градске управе града Лесковца.

Штампа

Европски дан језика

Поводом Европског дана језика, 26.септембра, ученици I и II разреда наше школе, наставнице страних језика, Маја Станковић, Ирена Илић и школски библиотекар Татјана Динић, су у школској библиотеци прославили језичко богатство и разноликост језика кроз квиз о познавању језика,пореклу и породицама речи. Распоређени у четири екипе, ђаци су правили плакате и певали на различитим језицима.

1 

2

Један од циљева ове радионице је унапређивање наставе језика кроз инспиративни програм и наравно, дружење.

Штампа

Европска недеља тестирања на ХИВ и хепатите

28.11.2018.

Поводом Европске недеље тестирања на ХИВ и хепатите која траје од 23.11. до 30.11.2018.г. и тестирања брзим тестовима на ХИВ, у организацији Саветовалишта за добровољно, поверљиво и анонимно тестирање на хив, Завода за јавно здравље Лесковац, саветник овог саветовалишта, докторка Јадранка Красић и едуковани техничар за рад са брзим тесовима Марија Ђорђевић, матурантима наше школе, приказале су филм ''ХИВ кључне речи'' и презентацију о ХИВ- у, путевима преношења и начину заштите.

HIV

Штампа

Неинформисаност кључни разлог стварања предрасуда о ЕУ

У нашој школи је 30. новембра одржана конференција „ У сусрет европској школи без граница“ као завршна активност пројекта „Европска школа без граница!“ – Превазилажење предрасуда код средњошколаца у Јабланичком округу да ће уласком у ЕУ људи у Србији изгубити национални и културни идентитет“. Пројекат су у партнерству реализовали Европски покрет у Србији – Лесковац и наса школа уз финансијску подршку Министарства за европске интеграције Владе РС.

Конференцију је отворила помоћница министра за европске интеграције у Влади РС , Тамара Делић. Она је истакла да је неопходно радити са младима како би добили конкретне и тачне информације о ЕУ што ће утицати на разбијању предрасуда о европским интеграцијама Србије.

-Треба да ставимо фокус на младе и на њихово мишљење о Европској унији и свему ономе што тај пут доноси за њих, односно о конкретним бенефитима које би они могли да имају од нашег будућег чланства у ЕУ, казала је Делић.

Циљ конференцио био је да се на нивоу средњошколске заједнице у Јабланичком округу, али и свих релевантних друштвених актера, успостави заједнички оквир за предузимање конкретних акција на превазилажењу предрасуда о ЕУ што подразумава међусобни дијалог и заједнички договор.

http://epusles.org/2017/12/01/u-susret-evropskoj-skoli-bez-granica/

Штампа

ОБУКА ЗАВАРИВАЧА ПО НАЈВИШИМ СТАНДАРДИМА

У нашој школи 23. новембра 2017. године свечано је отварена реновирана радионица за обуку заваривача и уручена најсавременија опрема за заваривање.

Подршку за реновирање и опремање радионице обезбедио је пројекат Немачке развојне сарадње Подстицање запошљавања младиху сарадњи са Градом Лесковцем и Техничком школом „Раде Металац“.

Са отварањем ове радионице, Техничка школа превазишла је оквире једне васпитно образовне установе и отишла корак даље ка обучавању младих незапослених лица за једно од дефицитарних занимања на тржишту рада, рекао је на отварању градоначелник Лесковца, Горан Цветановић.

PRESECANJE_TRAKE.jpg

-Лесковцу су потребне занатске школе, јер радимо на томе да се у нашем граду створе услови за више изградње. Зато не желимо да се догоди да немамо довољно радника и да нам радна снага долази из иностранства.С друге стране, свесни смо да се оваква занимања у нашој земљи не поштују довољно. Већина младих након завршеног школовања жели да запослење нађе у државним предузећима и институцијама где има мало слободних радних места.Морамо да створимо услове да занатска занимања буду више плаћена, јер напоран рад захтева и већа примања, поручио је градоначелник Цветановић.

Када сам пре годину дана дошао овде ово није могло да се назове радионицом, рекао је вођа пројекта „Подстицање запошљавања младихХајнц Дитер Харберс и додао да можемо да будемо поносни на оно што смо остварили захваљујући сарадњи са Градом, градоначелником и школом што заправо представља одличан пример шта се све може постићи када сви иду ка истом циљу.

 

IMG 1057

 

-Ви ћете се питати зашто се ми толико фокусирамо на завариваче? Ми имамо екстремно високу потражњу за висококвалификованим заваривачима, а то знамо на основу неупражњених радних места. Истовремено у Србији имамо и изузетно високу стопу незапослености међу младима. Више од годину дана бавимо се обуком заваривача и то не само у Лесковцу већ и у другим градовима, а стопа запошљавања код тих људи износи између 90% - 100%, истакао је Хајнц Дитер Харберс.  

Директор наше школе Славољуб Станојевић казао је да верује да ће отварањем радионице за извођење обуке за завариваче подстаћи младе да се баве занатима и обучавати их према идентификованим потребама тржишта рада, што ће директно утицати на смањење незапослености.

ZAVARIVAC

-Верујемо да ће овако реновиран простор, најсавременија опрема као и инструктори наше школе бити сигуран предуслов да у сарадњи са НСЗ, Градом и GIZ-ом можемо квалитетно обучити наше младе суграђане да себи обезбеде сигуран и добро плаћен посао. Јер, тренутно једно од најтраженијих на тржишту рада је занимање заваривач. Сви полазници које смо до сада обучили раде, нагласио је директор Станојевић.

IMG 1125

Отварању је присуствовао и директор филијале НСЗ у Лесковцу Дејан Станковић.