Штампа

Додела плакете "Божидар Костић"

ДЕЈАН ЛАЗАРЕВИЋ И НИКОЛА ЈАНКОВИЋ НОСИОЦИ ПЛАКЕТЕ "БОЖИДАР КОСТИЋ"

Ове школске године, на самом њеном крају Стручно веће за машинство и обраду метала наше школе најистакнутијим ученицима из машинства и обраде метала у трећем и четвртом степену уручене су плакете "Божидар Костић". Овогодишњи добитници плакете су Дејан Лазаревић (III) и Никола Јанковић (IV), учесници републичког такмичења.

Plaketa

Ђацима је плакете уручио професор наше школе Предраг Костић, иначе син покојног Божидара Костића.

Иначе, Божидар Костић био је професор Техничке школе у којој је завршио трећи па потом четврти степен средњег стручног образовања након чега Машински факултет. Старије колеге кажу да је Божидар Костић имао дара да направи изузетан спој теорије и праксе, да је увео много иновација у настави, да је био сталожен, темељан, озбиљан и надасве добар човек и колега.

Стручно веће за машинство и обраду метала награђеним ученицима пожелело је пуно упеха у даљем школовању и професионалном усавршавању.

Штампа

Машински техничар моторних возила

Проучава функционално стање моторних возила. Обучен је за технички преглед разних врста мотора, прати актуелне потребе муштерија за одређеним деловима и прикупља нова знања о моторним возилима у складу са новинама на данашњем тржишту. Врши сервис возила и обучен је за њихов ремонт и одржавање.

Током четворогодишњег школовања ученици се оспособљавају за:

 • Дијагностику исправности мотора и моторних возила
 • Оперативно вођење поправке и сервисирања возила у сервису, као и технолошког поступка поправке
 • Оперативно вођење техничког прегледа
 • Праћење експлоатационо техничких карактеристика возила
 • Оперативно праћење ремонта моторних возила
 • Праћење потреба за резервним деловима
 • Оперативно праћење производње и одржавања моторних возила

У практичном делу који се изводи специјализованој радионици, ученици ће моћи да раде и обучавају се на најсевременијем уређају за аутодијагностику на моторним возилима. У току школовања, ученицима се као обавезан део наставе омогућава обука за возача Б категорије. Ово занимање даје проходност на многе факултете. Наставни план и програм и списак предмета можете погледати ОВДЕ.

mercedes car-engine-231213 640

 

Штампа

Техничар за индустријску роботику

Након завршетка школовања техничари овог занимања биће оспособљени за рад на рачунару и индустријским роботима као и да програмирају CNC машине. Роботика је мултидисциплинарна научна област која обједињује познавање електронских система, мехатронских системаи вештачке интелигенције. Примена робота уа реалном окружењу омогућава аутоматизацију производње ради повећања квалитета производа, краћег времена и мањих трошкова производње. Роботи замењују људе на опсаним радним местима. 

Oвај образовни профил омогућава ученицима да у потпуности: упознају функционалну структуру робота и међусобну повезаност елемената структуре у целину, упознају пренос кретања и оптерећења механизама робота током послуживања производних система, савладају управљање роботима током рада, стичу основна знања о програмирању рада робота за одређене технолошке процесе. Ученици кроз вежбе науче  да програмирају најједноставнијег робота, да раде са додатним конпонентама (сензорима, камерама…) и, што је најважније, упознају се са могућностима укључивања таквих робота у аутоматизовану производну линију, тј. обучени су да опслужују ЦНЦ машине.

Након завршетка школовања ученици могу да наставе даље школовање:

 • ФАКУЛТЕТ - машински, електротехнички, информатички, економски, менаџмент, војне и полицијске академије...
 • ВИСОКЕ ШКОЛЕ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА

Списак предмета можете погледати на линку СПИСАК ПРЕДМЕТА

TRobotike Robot

 

 

 

 

 • Add to Phrasebook
   
  • No word lists for Serbian -> English...
    
  • Create a new word list...
 • Copy

 

 

 

Штампа

Први 3Д штампач у Лесковцу

Техничка школа "Раде Металац" је постала власник првог 3D штампча у Лесковцу. Штампач је намењен за извођење наставе из предмета:

 • Компјутерска графика;
 • Моделирање машинских елемената и конструкција;
 • Пројектовања и других предмета који су везани за машинство.

Прилику да раде са штампачем имаће ученици машинских занимања:

 1. Техничар за компјутерско управљање и
 2. Машински техничар за компјутерско конструисање.

felixprinters_felix_3.0_square_printer-5_2Осим да раде са штампачем, што подразумева подешавање штампача, ученици ће учити како да изврше припрему модела (предмета) за штампу. За припремање модела за штампу користиће савремене програме за 3D моделирање као што je Autodesk Inventor.

Штампач је производ холандсе фирме Felix. Иначе ради се о моделу Felix 3.0 Dual Extruder. Dual Extruder у називу означава да се  ради о штампачу који је у могућности да штампа са два филамента одједном. Битна карактеристика штампача је његова радна запремина која за овај штампач износи 255х205х235 mm гледано у правцу x, y, z - oсе. 

Штампач може да ради и независно од рачунара јер поседује микро SD картицу преко које се учитава програм за штампање одређеног модела. Наша прва штампа је изгледала овако