Штампа

ЗА КОРАК ИСПРЕД

Наша школа данас обележава 129 година постојања.

Као наследник Прве занатске школе у овом крају, чији почеци датирају из давне 1886. године, развијала се упоредо са развојем друштва. Данас је као Техничка кола “Раде Металац” са око 1200 ђака једна од највећих образовних установа на југу Србије.

Славољуб Станојевић, директор школе, рекао је на коференцији за новинаре да су успеси које школа постиже последњих година изузетни и да је то резултат посвећености свих запослених и њених ученика.

-Последњих година трудили смо се да будемо бар за корак испед времена у коме се налазимо што је и постала идеја водиља „За корак испред“. Наша мисија је да припремимо младе људе за животну борбу која их очекује пружајући им највредније оружје – знање, а мудрост која из из њега проистиче повећаће његово дејство у изградњи будућности.

ds1a

Успех ученика није  изостао што је, у протеклом периоду, резултирало освајањем два прва и три друга места на републичким такичењима. Наизглед мало али ако се узме у обзир да се наши ученици такмиче по образовним профилима, а не по предметима – што значи да на једном такмичењу треба да покажу теоретско и практично знање из већег броја предмета - за школу је тај резлтат и те како велики.

Поводом дана школе директор Славољуб Станојевић уручио је плакету Небојши Соколовићу, секретару Заједнице електотехничких школа Србије, за изузетан допринос развју школе. Плакета, као највеће признање школи додељена је и Заједници машинских школа Србије.

ds2b

Наредне школске године Техничку школу ће моћи да упише и 30 –оро ђака на посве новом образовном профилу-Техничар за роботику. Министарство просвете, науке у технолошког развоја дало је сагласност, а ових дана школи ће стићи и акредитација за нови образовни профил.

Иначе, Техничар за роботику је профил у четворогoдишњем трајању школовања, а ученици ће стећи знања за коришћење рачунара, конструисање машнских елемената, склопова и подсклопова применом рачунара као и креирање и реализацију програма за управљање роботом.

Поводом Дана наше школе у Свечаној Сали установе одржана је Академија. Ђаци друге, треће, четврте године и чланови драмске и музичке секције представили су се комадом Госпођа министаркарађеном по тексту Бранислава Нушића, а у режији професорице српског језика и књижевности Јелене Костић.

Поред стицања знања и васпитања ђаке подстичемо на хуманост укључивањем у велики број активности. Већ од понедељка прикључујемо се акцији регионалног Удружења за мултиплесклерозу - „Чеп за хендикеп“ како би се помогло најугроженијим члановима Удружења.