Штампа

Обележен дан девојчица

У оквиру пројекта немачке развојне сарадње Подстицање запошљавања младих који спроводи немачка организација за међународну сарадњу GIZ у сарадњи са Градом Лесковцем, Канцеларијом за младе и Техничком школом „Раде Металац“ обележен је међународни Дан девојчица у Лесковцу.

Ове године девојке из Техничке школе „Раде Металац“ и канцеларије за младе имале су прилику да се упознају са женом која се професионално бави аутолимарством, браварством и заваривањем, једином на територији Јабланичког округа. Реч је о госпођи Сунчици Горчић, предузетници која се већ двадесет година успешно бави аутолимарством, а која је у својој радионици, разговарајући са девојкама, покушала да представи и опише предности и мане посла којим се бави, проблеме са којима се у раду суочава. Она је нагласила значај љубави према послу којим се бави истичући да аутолимарство и заваривање, које је сама научила, не би мењала ни за шта на свету. Овим путем девојкама је поручила да се истински боре за своје циљеве као и да воле оно што раде.

Dan devojcica 1

Dan devojcica 2

Друга група девојака наше школе посетила је дугогодишњу пчеларку и менторку госпођу Марину Петковић из Доњег Буниброда, која је већ 15 година пример успешне жене пчеларке у Лесковцу и околини. У разговору са Марином девојке су имале прилику да упознају женску страну пчеларства, шта она подразумева, колико је тешко бити жена пчеларка у окружењу у коме се 90 посто мушкараца бави овим послом. Девојке су добиле прилику да у сарадњи са марином отворе кошницу, поставе рам и посматрају организацију једне пчелиње заједнице. Након боравка на пчелињаку Марина је представила пчелиње и производе од меда које она припрема.

Dan devojcica 3