Штампа

Саветовање о ученичким задругама

У организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС у нашој школи у среду 5. јуна одржано је саветовање о ученичким задругама. Саветовању су присуствовали директори основних школа и предшколских установа са територије Јабланичког и Пчињског округа.

Весна Недељковић, помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање званично је отворила скуп, при чему је истакла да кроз ангажовање у задругама ученици могу да унапреде рад својих школа.

-Ученичке задруге доносе вишеструку добит обједињавањем знања ученика из више области. Ученичка задруга као правно лице може да обавља производну, продајну и услужну делатност као и друштвено користан и хуманитарни рад кроз ваннаставне активности. Израда производа и пружање услуга за потребе школа, прикупљање секундарних сировина, пружање услуга трећим лицима делокруг је рада задруга, нагласила је Весна Недељковић.

3

Она је у једном делу саветовања говорила и о завршном испиту за ученике осмих разреда. Обавезама и одговорностима директора, супервизора и свих наставника који ће дежурати на испиту.

Бранкица Стаменковић, члан Градског већа задужена за образовање, спорт и омладину изразила је велико задовољство што Министарство просвете види Лесковац као погодног партнера при чему је истакла да је то потврда рада локалне самоуправе у домену образовања.

Директор наше школе Данко Данковић поздрављајући присутне истакао је да Техничка школа има двадесетогодишњу традицију када је задругарство у питању.

-Ученичка задруга је ове године пререгистрована у складу са новим правилником и месец и по дана ради по новим правилима. Иначе, у школи функционишу и ученичке компаније које окупљају ђаке који су активни чланови ученичке задруге. Оваквом врстом ангажовања ученици развијају своје креативне способности, показују предузетнички дух и усмеравају се на производне процесе, истакао је директор Данковић.

2 1

Начелница ШУ у Лесковцу Марина Илић истакла је задовољство што су школе са подручја лесковачке школске управе пример дуалног образовања другим општинама, али и што ће 14 школа са територије Јабланичког и Пчињског округа бити део пројекта Министарства просвете – увођење једносменског рада који ће се примењивати од 1. септембра наредне школске године.

Др Гордана Степић, саветница за финансијку писменост и предузетништво представила је Правилник о ученичким задругама и Водич за ученичке задруге; проф.др Марко Шпилер председник Коморе јавних набавки Србије говорио је о јавним набавкама у контексту организације рада ученичких задруга. Директор ОШ“Свети владика Николај“ из Брадараца Томица Стојановић представио је рад задруге „Деца Стига“, а о новинама и савременим трендовима рада ученичке задруге говорио је Бојан Тодоровић, професор практичне наставе ШОСО „11.октобар“ из Лесковца.