Штампа

ОБУКА ЗАВАРИВАЧА ПО НАЈВИШИМ СТАНДАРДИМА

У нашој школи 23. новембра 2017. године свечано је отварена реновирана радионица за обуку заваривача и уручена најсавременија опрема за заваривање.

Подршку за реновирање и опремање радионице обезбедио је пројекат Немачке развојне сарадње Подстицање запошљавања младиху сарадњи са Градом Лесковцем и Техничком школом „Раде Металац“.

Са отварањем ове радионице, Техничка школа превазишла је оквире једне васпитно образовне установе и отишла корак даље ка обучавању младих незапослених лица за једно од дефицитарних занимања на тржишту рада, рекао је на отварању градоначелник Лесковца, Горан Цветановић.

PRESECANJE_TRAKE.jpg

-Лесковцу су потребне занатске школе, јер радимо на томе да се у нашем граду створе услови за више изградње. Зато не желимо да се догоди да немамо довољно радника и да нам радна снага долази из иностранства.С друге стране, свесни смо да се оваква занимања у нашој земљи не поштују довољно. Већина младих након завршеног школовања жели да запослење нађе у државним предузећима и институцијама где има мало слободних радних места.Морамо да створимо услове да занатска занимања буду више плаћена, јер напоран рад захтева и већа примања, поручио је градоначелник Цветановић.

Када сам пре годину дана дошао овде ово није могло да се назове радионицом, рекао је вођа пројекта „Подстицање запошљавања младихХајнц Дитер Харберс и додао да можемо да будемо поносни на оно што смо остварили захваљујући сарадњи са Градом, градоначелником и школом што заправо представља одличан пример шта се све може постићи када сви иду ка истом циљу.

 

IMG 1057

 

-Ви ћете се питати зашто се ми толико фокусирамо на завариваче? Ми имамо екстремно високу потражњу за висококвалификованим заваривачима, а то знамо на основу неупражњених радних места. Истовремено у Србији имамо и изузетно високу стопу незапослености међу младима. Више од годину дана бавимо се обуком заваривача и то не само у Лесковцу већ и у другим градовима, а стопа запошљавања код тих људи износи између 90% - 100%, истакао је Хајнц Дитер Харберс.  

Директор наше школе Славољуб Станојевић казао је да верује да ће отварањем радионице за извођење обуке за завариваче подстаћи младе да се баве занатима и обучавати их према идентификованим потребама тржишта рада, што ће директно утицати на смањење незапослености.

ZAVARIVAC

-Верујемо да ће овако реновиран простор, најсавременија опрема као и инструктори наше школе бити сигуран предуслов да у сарадњи са НСЗ, Градом и GIZ-ом можемо квалитетно обучити наше младе суграђане да себи обезбеде сигуран и добро плаћен посао. Јер, тренутно једно од најтраженијих на тржишту рада је занимање заваривач. Сви полазници које смо до сада обучили раде, нагласио је директор Станојевић.

IMG 1125

Отварању је присуствовао и директор филијале НСЗ у Лесковцу Дејан Станковић.