Штампа

Свети Сава 2023.године

27.01.2023. године

Данас је, у свечаној сали школе, обележена школска слава Свети Сава. Свечаност су приредиле наставнице српског језика и књижевности Јелена Димитријевић и Ана Јовић као и наставник музичке уметности Небојша Маринковић. Уз пригодан програм који су извели ученици наше школе  и фолклорна секција Основне школе ''Бора Станковић'' из Губеревца, беседу је одржао вероучитељ Далибор Савић.

          SS5 2023               SS4 2023     

          SS3 2023                 SS3_2023n.jpg   

          SS1 2023             

Након тога, сечењем славског колача, овогодишњи домаћин славе Илија Јовановић предао је славу наредном домаћину Александри Тодоровић.   

          SS7 2023n

Штампа

Дечја недеља

Дечја недеља обележена је у Техничкој школи "Раде Металац" од 03. - 09. октобра 2022.год

Ове школске године Дечја недеља обележава се од 03. - 09. октобра под слоганом "Шта детету треба да лети до неба"?

Активности су углавном организоване у школској библиотеци.

Ученици одељења I-5 направили су видео на тему: "Вештине комуникације". Ментор је била колегеница Светлана Mарјановић, професор историје.

Среда, 05.10. ученици одељења III-2 су одржали дебату на тему "Моје право да живим у здравој животној средини".

Четвртак, 06.10. колега Небојша Маринковић одржао је презентацију на тему "Дечја права". Презентацији су присуствовали ученици одељења II-2, одељења II-3, одељења II-8,одељења II-11.

Посебно треба истаћи да се већина ученика и известан број колега укључила у активност "Ходај за школу у оквиру Дечје недеље".

1

Све ове активности представљају подршку у остваривању дечјих права у Републици Србији. Циљ кампање је да прикаже шта је деци важно у одрастању. На овај начин промовишемо значај међусобног разумевања, дијалога и сталне бриге у остваривању права детета.

Штампа

Европски дан језика

У школама је по четврти пут обележен Европски дан језика са Друштвом за стране језике и књижевности Србије и Друштвом школских библиотекара Србије.

Европски дан језика слави вишејезичност, вишекултуралност и интеркултуралност, толеранцију, отвореност, радозналост и целоживотно учење.

У библиотеци Техничке школе „Раде Металац“ обележен је Европски дан језика 26. септембар. Учествовали су ученици првог, другог и трећег разреда.

Ученици II-6 и II-7 учествовали су у квизу, који је организовала колегеница Маја Станковић. Павле Стојановић и Нина Станковић ученици I-8 читали су занимљиве текстове на енглеском језик

EDJ1 EDJ2

Штампа

Откривање спомен-обележја припадницима Војске и Полиције

Дана 04. јуна 2022. г. у лесковачкој касарни „Војвода Петар Бојовић“ откривено је спомен-обележје припадницима Војске и Полиције који су 1998. и 1999. г. погинули у борбама са албанским терористима и снагама НАТО на Кошарама и Паштрику. Споменик се састоји од монументалног постамента на коме су исписана имена припадника свих погинулих, са годинама рођења и смрти и наведеним чином, а на врху се налази оригинални тенк Т-55 у коме је страдао командир 3. чете оклопног батаљона 549. моторизоване бригаде капетан Жељко Мартиновић.

KPB 1

Скроман допринос церемонији отварања спомен-обележја дале су и ученице наше школе – Марија Стојановић, Сања Станковић и Катарина Марковић, које су извеле државну химну „Боже правде“. Била је то прилика да се, у присуству државних званичника, ратних ветерана, верских званичника и породица погинулих бораца, укаже поштовање и захвалност свима који су своје животе положили бранећи своју земљу.

Штампа

Посета књижевној вечери

Ученици наше школе присуствовали су књижевној вечери одржаној у четвртак, 19. маја 2022. године у 18.00 часова у Народној библиотеци „Радоје Домановић“.

Гости књижевне вечери били су списатељица Весна Капор, проф. др Горан Максимовић и Ана Х. Јовић, дипломирани филолог за књижевност и српски језик.

B0

У програму су учествовали и ученици Музичке школе „Станислав Бинички“ у Лесковцу и наратор Горица Додеровић.
Ученици наше школе уживали су у представљању књиге списатељице Весне Капор "Небо,тако дубоко" али и других књига. Имали су прилике да чују како истинит догађај може да послужи као инспирација за књигу. Слушаоци су уживали у дружењу са Весном Капор.