Штампа

Матура 2023.

Дана 17.05.2023. године са почетком у 13:15 часова, у фискултурној сали школе, поводом матурске вечери која ће се реализовати у петак 19.05.2023. године, одржан је састанак са ученицима и одељењским старешинама, као и презентација представника Полицијске управе на тему безбедности у саобраћају под називом ''Матура 2023''.

На почетку се присутнима обратио директор Данко Данковић и још једном подсетио ученике на правила понашања пре, током и након матурске вечери, као и о безбедности ученика, нарочито тог дана.

Након тога презентацију на тему безбедност у саобраћају, а посебно на матури, реализовали су представници Полицијске управе Лесковац, Оливер Ивановић и Андрија Стојановић.

Matura 2023 n

Ученици су били у могућости да коришћењем ''пијаних наочара'' стекну утисак о смањеним рефлексима и опасности учесника у саобраћају кад су под дејством алкохола.

Штампа

Обележавање Дана победе над фашизмом

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом 9.маја одржанa је радионица под називом "Други светски рат кроз историјске изворе", у школској библиотеци, са ученицима I-6 и I-3, у организацији предметних наставника историје Мирјана Колаковић Дунђеровић и Светлана Марјановић.

Dan-pobede-nad-fasizmom-2 Dan-pobede-nad-fasizmom-4

Циљ радионице је упознавање ученика са последицама Другог светског ратa и развијање критичког приступа тумачењу историјских извора.

Dan-pobede-nad-fasizmom-1 Dan-pobede-nad-fasizmom-3

Штампа

Доситејеви дани

У школској библиотеци је 25.04.2023.г. реализован час посвећен Доситеју Обрадовићу, великом српском просветитељу и првом српском министру просвете.

dositejevi-dani-1 Dan planete 2

Час су осмислиле и реализовале Анита миљковић, професор српског језика и књижевности и Зорица Стојановић, професор руског језика и књижевности и школски библиотекар.У реализацији часа учествовали су ученици III-5 и I-8. Уводну реч о Доситeју Обрадовићу и значају његовог рада имала је Анита Миљковић, професор српског језика и књижeвности.

dositejevi-dani-3

Потом су ученици читали одломке из дела Доситеја обрадовића: "Писмo Xаралампију", ,,Живот и прикљученије“, као и Басне. Ученицима је било интересантно тумачење архаизама, речи које воде порекло из старословенског, црквенословенског и руског језика. Посебну пажњу је привукло читање и тумачење басни, које су настале крајем 18. Века, а њихов смисао и значење је актуелно и данас.